poliklinika2dent@gmail.com

Ul. Josipa Kozarca br.4, Slavonski Brod

Protetska terapija

Pojam zubna protetika obuhvaća svaku zamjenu, odnosno nadomjestak za prirodni zub u slučaju da nedostaje jedan, više njih ili čak svi zubi.
Postoje razni zubni nadomjestci:

  • zubne krunice
  • zubne ljuskice ( veneers)
  • zubni most
  • zubne proteze
Rezervirajte termin

Zubne krunice ili zubne navlake

Vrlo popularan izbor zubne protetike kod pacijenata čine zubne krunice, poznate i pod nazivom zubne navlake. Razlog za to je njihova višestruka funkcija – osim što zamjenjuju oštećenu krunu zuba i na taj način štite preostali dio prirodnog zuba, potpuno vraćaju žvačnu funkciju, odnosno omogućuju vam nesmetano žvakanje hrane tim zubom kao nekada prije oštećenja. Uz sve to, navlake su vrlo atraktivne te predstavljaju izvrsno estetsko rješenje.

Izrađuju se od različitih materijala. Nekad učestale metal-keramičke krunice ugrađuju se sve manje, a zamijenile su ih estetski puno privlačnije keramičke, odnosno porculanske krunice.

Za sve koji žele dodatno istaknuti sjaj i estetiku svog novog osmijeha, izvrsno rješenje su cirkonske krunice, a kao najkvalitetniji mogući materijal izdvajamo e.max keramiku, koja zbog svoje boje, sjaja i kvalitete najvjernije replicira izgled i funkciju prirodnog zuba.

Zubni most

Jedan od načina nadomještanja izgubljenog zuba ili više njih jest zubni most, protetska konstrukcija koja, kako samo ime kaže, premošćuje bezubo područje. Most se postavlja na prirodne zube, ako je to moguće. U tom slučaju zube treba izbrusiti.
Ako stanje zubne čeljusti ne dopušta ugradnju na prirodne zube, most se može postaviti i na zubne implantate, potpuno bezbolno, te se cementira. S vremenom, nakon kraćeg perioda navikavanja, imat ćete osjećaj pri žvakanju i govoru kao da su u pitanju pravi zubi.

Zubne ljuskice (veneers)

Zubne ljuskice poznate i pod nazivom veneers, predstavljaju vrhunac dentalne estetike, a njihova ugradnja je među najtraženijim stomatološkim zahvatima.

Svrha zubnih ljuskica je korekcija boje, sjaja, veličine i oblika zubi te zatvaranje razmaka među zubima. Ako ste se nekad pitali kako je moguće da filmske zvijezde imaju savršene, blistave osmijehe, odgovor su zubne ljuskice.

One su, u osnovi, izrazito tanke keramičke pločice koje se lijepe na prednju površinu zubi, a osim estetskih korekcija na zubima, koriste se i za ispravljanje zagriza. Kao i kod zubnih krunica, i ljuskice se izrađuju od istih materijala, a najkvalitetnije rješenje je već spomenuta e.max keramika. Naravno, i ljuskice je potrebno redovno higijenski održavati kako bi one potrajale što duže.

Zubne proteze

Zubne proteze su mobilni ( pomični ) zubni nadomjesci . Ovo je najrašireniji tip proteza za zube, ponajviše zbog jednostavnosti korištenja i održavanja te je financijski povoljnije rješenje od ostalih nadomjestaka u zubnoj protetici.

Ovaj tip proteze za zube izrađuje zubni tehničar te se postavlja na desni i zahtijeva određen period prilagodbe kako biste ju mogli uspješno koristiti prilikom govora, smijeha, žvakanja i ostalih radnji. Iako je moguće nositi ju u čeljusti i tijekom spavanja, preporuka je da se proteza tada ipak ukloni kako bi se desni odmorile i oporavile od nošenja proteze.

Osim mobilne, postoji i fiksna zubna proteza Ona se koristi na način da se prilikom svakog umetanja učvršćuje na prethodno ugrađene implantate ( sistem all-on 4, all-on 6)., čime se postiže učvršćenost za čeljust. Na ovaj način olakšava se obavljanje svih oralnih radnji bez bojazni da će se proteza pomaknuti s mjesta ili čak ispasti iz čeljusti.