oralna kirurgija

Kirurški zahvati

… koje obavljamo u našoj poliklinici su ekstrakcije (vađenje) zubi i umnjaka, apikotomije, alveotomije zuba, augmentacija kosti i transplantacija iste te implantacija.

Sve kirurške zahvate radi isključivo specijalst oralne kirurgije uključujući i implantate.

Najčešći oralno kirurški zahvati su uobičajeno i komplicirano vađenje zubi, impaktiranih (neizraslih) i retiniranih umnjaka, resekcija korijena te vađenje zaostalih i slomljenih korijena zubi. Oralna kirurgija obuhvaća još i kirurgiju desni, rekonstrukciju estetskih i funkcionalnih poremećaja usne šupljine. U novije vrijeme oralna kirurgija obuhvaća sve više dentalne implantate koji se smatraju vrhuncem dentalne medicine.

Zubni implantati

Pitanja i odgovori

Što je implantat?

Dentalni implantat je nadomjestak od titana (biokompatibilan materijal) koji se ugrađuje u gornju ili donju čeljust pacijenta kao zamjena za korijen izgubljenog zuba.

Općenito o implantatima

Titan se koristi zbog svoje biološke neutralnosti, jer je vrlo važno da tkivo prihvati ugrađeno strano tijelo. To se događa tijekom perioda oseointegracije, kada usadak srasta s kosti. Ukoliko nema dovoljno koštane mase, moguće ju je obnoviti prije ugradnje implantata. Prilikom ugradnje implantata, susjedni zdravi zubi se ne oštećuju.

Kada se koriste implantati

Implantatima se rješava nedostatak jednog ili više zubi, pri čemu implantat služi kao nosač za protetske nadomjestke.

Postupak ugradnje

Ugradnja implantata odvija se pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna za pacijenta. Iako se radi o jednoj od najsloženijih terapija u dentalnoj medicini, uspješnost zahvata je vrlo visoka (preko 97%).

Trajnost implantata

Trajnost implantata je najčešće doživotna, a problem se može pojaviti kod eventualnih upala.

Kontraindikacije

Kontraindikacije se javljaju rijetko, najčešće kod težih metaboličkih bolesti te kod pacijenata koji su prošli terapiju zračenja u području glave i vrata.

Kad se izgube zubi, na prazna mjesta u zubnom nizu mogu se postaviti implantati. To su potpuno biokompatibilni titanski umetci koji se potpuno vežu s kosti i zamjenjuju korijen zuba.

Imedijatni implantati

Imedijatni implantati su implantati koji se ugrađuju neposredno nakon vađenja zuba. Postavom takvih implantata moguće je odmah nakon vađenja postaviti umjetni zub. Takvi postupci primjenjuju se za prednje zube gdje sile žvakanja nisu jake kao kod stražnjih zuba, a estetski zahtjevi su vrlo veliki. Nakon perioda potpunog vezanja implantata (oseointegracije) postavlja se keramička krunica koja će trajno ostati na ugrađenom implantatu.

Nedostatak jednog zuba

Postavlja se implantat i keramička krunica. Oralna kirurgija - implantati - dodavanje jednog zuba

1. Prije ugradnje implantata oralni kirurg provodi dijagnostičke postupke.
2. Nakon ugradnje implantata potrebno je nekoliko mjeseci kako bi se implantat u potpunosti vezao uz kost.
3. Postavljanje keramičke krunice
4.Novi zub ima funkciju prirodnog zuba.

Nedostatak nekoliko zubi

Fiksni most sidri se na implantate koji mu omogućuju optimalnu stabilnost.Oralna kirurgija - implantati - dodavanje više zubiju

1. Tri zuba nedostaju na jednoj strani čeljusti. Jedina alternativa protezi je fiksni most. Međutim, za fiksni most nedostaje zadnji nosač.
2. Implantati su postavljeni.
3. Nakon vezivanja s kosti postavlja se fiksni most.
4.Implantati su dovoljno čvrsti da podnašaju velike žvačne sile u stražnjem dijelu čeljusti.

Nedostatak svih zuba

Implantati omogućuju dovoljno sidrišta za potpuni fiksni most.Oralna kirurgija - implantati - dodavanje svih zubiju

1. Nedostaju svi zubi u čeljusti. Stomatolog provjerava stanje kosti i moguću poziciju implantata
2. Postavljeno je pet implantata. Tijekom vezivanja implantata pacijent nosi privremeni most ili protezu.
3. Trajni most se postavlja na implantate.
4.Fiksni most vraća potpuni osjećaj žvakanja koji je pacijent izgubio. Nedostatak svih zuba moguće je riješiti i pomoću dva implantata na koje se pričvršćuje mobilna proteza.

Oralno kirurški zahvati

Umnjaci

Pacijenti često nisu ni svjesni umnjaka u ustima jer ne smetaju i ne bole. Tijekom nicanja, umnjaci mogu izazvati perikoronitis, odnosno, upalu zubnog mesa. Ponekad je dovoljno samo čišćenje, ali ako se proces zakomplicira potrebno je kirurško vađenje zuba.

Resekcija korijena (apicotomija)

U slučaju neuspjelog liječenja zubnog korijena (endodoncije) pri sanaciji kroničnog granuloma preporuča se resekcija ili odstranjivanje vrha korijena. Nakon uklanjanja vrha korijena zuba, puni se kanal i na taj način se potpuno zatvara. Punjenje se najčešće vrši kroz krunu zuba, a u nekim slučajevima i preko vrha skraćenog korijena zuba.

Ciste

Uzroci nastanka samih cista su različiti, no preduvjet je nastanak epitelnog tkiva iz kojeg se kasnije razvija cista. Epitelne stanice se umnožavaju kao posljedica udarca ili upale nakon čega dolazi do nastajanja pukotine. Ako se u ovoj fazi ništa ne poduzme, cista nastavlja svoj rast. Kirurškim putem može se ukloniti samo dio ili cijela cista.

Prvi pregledi

… obično traju do 30 minuta pa je stoga potrebno prethodno se najaviti kako biste izbjegli nepotrebno čekanje. Na prvom pregledu dobit ćete informacije o stanju zuba, čeljusti, čeljusnih zglobova, desni i sluznice usne šupljine, žvačnih mišića te dentalni nalaz.
Na prvom pregledu predložit ćemo Vam plan dentalne terapije kako bismo postigli konačni cilj: zdrava usta i zube, funkcionalni žvačni sustav i, naravno, lijepi osmijeh.