poliklinika2dent@gmail.com

Ul. Josipa Kozarca br.4, Slavonski Brod

Ortodoncija

Cilj ortodoncije nije isključivo estetika, već valja napomenuti kako je pravilan odnos zuba, osim za lijep izgled, važan i za zdravlje cjelokupnog sustava za žvakanje, mišića i čeljusnog zgloba. Odnos zuba gornje i donje čeljusti mora biti u skladu sa žvačnim mišićima i čeljusnim zglobom. To je jedina garancija za stabilan i dugotrajan rezultat. Danas se ortodontsko pomicanje sve više koristi i kao priprema za fiksni protetski nadomjestak (kao što su implantati, mostovi, krunice…) Ortodontska terapija danas nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti. Pozitivne posljedice ortodontske terapije su trajne.

Zašto ne biste sačuvali svoje zube?

  • fiksni ortodontski aparati (samoligirajuće bravice)
  • terapija udlagama
  • mobilni ortodontski aparti
  • retencija
Rezervirajte termin

Fiksni ortodontski aparati

Kod pacijenata koji imaju trajne zube koriste se većinom  fiksni ortodontski aparati.. Fiksni aparati –bravice se lijepe na zube i mogu biti estetski (prozirne bravice koje su vrlo slabo vidljive), a možemo Vam ponuditi i tzv. brze bravice. To su samoligirajuće bravice koje nude bolju udobnost, estetiku i brzinu pacijentu. Većina fiksnih aparata se lijepe na vanjsku stranu zuba, ali postoje i bravice koje se lijepe s unutarnje strane zubi –tzv. lingvalne bravice. Nakon završene terapije fiksnim ortodontskim aparatom, potrebno je još neko vrijeme nositi mobilni retencijski aparat kako bi se zubi stabilizirali i zadržali na mjestu.

Fiksni ortodontski aparati se nose u većini slučajeva na gornjim i donjim zubima, a iznimno rijetko se mogu nositi u samo jednoj čeljusti. Fiksni ortodontski aparati nemaju dobnu granicu do koje se godine mogu nositi. Naši pacijenti koji nose aparatiće su od 11. Godina starosti do  najstaije pacijentice od 82- godine. U Poliklinici 2 DENT koristimo ortodontske samoligirajuće sustave bravica-kompanija GAC, Forestadent, 3M-Unitec, Dentaurum i sličnim.

Terapija udlagama

Suvremena digitalizacija je omogućila i ortodonciji  novi način korekcije položaja zubi i zagriza pomoću prozirnih udlaga ( alignera). Pacijent svaku udlagu nosi po dva tjedna, a zatim promijeni na sljedeću. Za razliku od fiksnog aparatića, alignere možete maknuti i vratiti nazad u usta bilo kada, a na kraju imate predivan osmijeh koji će vam promijeniti život.

Invisalign je prvi globalni proizvod pozirnih aparatića , američki proizvod clear alignere koji je ujedinio više od 13 milijuna osmijeha. Uz ovu metodu moguće je sve svakodnevne aktivnosti obavljati kao i inače.

Uz Invisalign je još jedna terapija udlagama dosegla vrhunac u tehnološkom i terapetskom smislu, a to je ClearCorrect njemačke grupacije Straumann.
ClearCorrect aligneri  imaju novu generaciju plastičnih materijala, optimiziranih za lakše pomicanje zuba i poboljšanu platformu za digitalno planiranje terapije, čime uz Invisalign vidno odskaču od ostalih sustava prisutnih na tržištu. Razlika između ova dva vodeća branda je u nijansama, a veličina kompanije, tradicija i ozbiljnost u proizvodnji jamče visoko funkcionalan završni proizvod. Paketi koji se nude prema pacijentima su osmišljeni za širok spektar anomalija; ipak su možda prikladniji za nešto jednostavnije slučajeve kod osoba kojima je estetika primarni faktor prilikom izbora terapije. S druge strane, sa ovom vrstom terapije vam nudimo najbolje i najinovativnije sustave na svijetu –  za svakog pacijenta izraditi terapiju kojom će se postići individualni optimum, pritom poštujući želje pacijenta,

Razlika između fiksnih aparatića i terapijom udlagama

Prozirne udlage su načelno ugodniji za nošenje jer nemaju oštrih elemenata poput žica i bravica koji mogu žuljati, smetati usnicama i obrazima te uzrokovati ranice. Higijena se puno lakše održava – žice i bravice zadržavaju hranu te se teže čiste dok se udlage (clear aligneri) skidaju prilikom jela i zubi se mogu puno jednostavnije čistiti i održavati. Udlage ( clear aligneri) su minimalno vidljivi, što je bitno svima koji imaju česte socijalne kontakte (posao itd.) i ne žele da se primjeti kako nose aparatić. Ne smetaju govoru, a sile za vrijeme terapije su blage i precizno planirane po svakom zubu – stoga je razina neugode izuzetno niska.

Jedina potencijalna mana ovih aparatića je to da zahtijevaju redovito nošenje; naime, ako pacijent ne nosi aligner prema uputama, zubi se neće pomicati i učinak će izostati. Kontrole za alignere su rjeđe nego za fiksni aparatić što je korisno ljudima koji imaju malo vremena, puno putuju i nemaju mogućnost često dolaziti kod ortodonta na kontrole.

Mobilni ortodontski aparati

Mobilni aparatić za zube može biti za jednu ili obje čeljusti, ali svima je zajedničko da ih pacijenti samostalno mogu staviti i izvaditi iz usta. Mobilni ortodontski aparat je jako efikasan, jer njima možemo pomicati čeljusti i zube te ih u pravilu izrađujemo za naše male pacijente koji još imaju mliječne zube. Obično se propisuju u prvoj fazi ortodontske terapije do nicanja trajnih zuba nakon čega terapiju nastavljamo fiksnim ortodontskim aparatićima.

Mobilni aparatići trebaju se nositi 14 do 16 sati dnevno. Kada nisu u ustima, trebaju biti u kutijici u kojoj se nose i na ortodontske kontrole. Aparatić se ne nosi u školu, na sportske aktivnosti ili na igralište, ali obavezno se nosi preko noći te po danu, dok se boravi kod kuće, uči, gleda televizija ili igraju igrice. Peru se vodom i četkicom, te jednom tjednom potapaju u vodu sa dezinfekcijskom tabletom kako bi se držali urednima.

Mobilna retencija essix retainerima

Fiksni retaineri

Retencija

Nakon nošenja fiksnog aparata pacijenti su obvezni nositi retencijske naprave. Svrha retencije je zadržati zube u dobivenom položaju dok ne završi rast, pregradnja u potpornim tkivima i sazrijevanje kosti. Ovo je najvažniji dio sveukupne terapije. Tkivu je potrebno određeno vrijeme da se prilagodi novonastaloj situaciji. Nakon toga zubi dobivaju potrebnu stabilnost. Određenom broju pacijenata potrebna je dugotrajna, tj. doživotna fiksna retencija. Postoji fiksna i mobilna retencija Fiksni retaineri se lijepe na zube, a mobilni se mogu stavljati i skidati sa zubi.