Ortodoncija

…je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem položaja i odnosa zubi čeljusti i međusobnog odnosa gornje i donje čeljusti.

Cilj ortodoncije nije isključivo estetika, već valja napomenuti kako je pravilan odnos zuba, osim za lijep izgled, važan i za zdravlje cjelokupnog sustava za žvakanje, mišića i čeljusnog zgloba. Odnos zuba gornje i donje čeljusti mora biti u skladu sa žvačnim mišićima i čeljusnim zglobom. To je jedina garancija za stabilan i dugotrajan rezultat. Danas se ortodontsko pomicanje sve više koristi i kao priprema za fiksni protetski nadomjestak (kao što su implantati, mostovi, krunice…) Ortodontska terapija danas nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti. Pozitivne posljedice ortodontske terapije su trajne.

Zašto ne biste sačuvali svoje zube?

Mobilni ortodontski aparati
Mobilne aparate pacijent sam može skinuti, dok fiksni ili popularno zvani bravice trajno ostaje na zubima sve do kraja ortodontske terapije. Fiksne aparate postavlja ortodont izravno u ustima, a mobilni, tj. pomični aparati izrađuju se u zubnom laboratoriju. Ne postoje bolji i lošiji aparati: fiksni imaju svoje indikacije, a mobilni svoje. Mobilni aparati, koji su se nekad primjenjivali kod većine djece i odraslih, danas se sve više zamjenjuju fiksnim aparatima. Terapija s mobilnim napravama sve više se ograničava na kratko vremensko razdoblje intenzivnog rasta i razvoja tijekom puberteta. Takozvane ploče (gornji i donji mobilni aparat) nekad su se koristile kao glavno terapijsko sredstvo i kod odraslih pacijenata.
Fiksni ortodontski aparati

U odrasloj dobi indicirana je u većini slučajeva fiksna terapija. Fiksni aparati mogu biti estetski (prozirne bravice koje su vrlo slabo vidljive), a možemo Vam ponuditi i tzv. brze bravice. To su samoligirajuće bravice koje nude bolju udobnost, estetiku i brzinu pacijentu. Radi se o bravicama koje se lijepe na zube. Većina fiksnih aparata se lijepe na vanjsku stranu zuba, ali postoje i bravice koje se lijepe s unutarnje strane zubi –tzv. lingvalne bravice. Nakon završene terapije fiksnim ortodontskim aparatom, potrebno je još neko vrijeme nositi mobilni retencijski aparat kako bi se zubi stabilizirali i zadržali na mjestu. Retencijski aparati mogu biti prozirne folije ili aparati sa žicom. Bijele bravice vrlo su slabo vidljive na zubima pa su i estetski prihvatljive. Fiksni ortodontski aparati se nose u većini slučajeva na gornjim i donjim zubima, a iznimno rijetko se mogu nositi u samo jednoj čeljusti. U Poliklinici 2 DENT koristimo ortodontske samoligirajuće sustave bravica-kompanija GA, Ormco, Forestadent, 3M-Unitec, Dentaurum i sličnim.

Invisalign

U Poliklinici 2 DENT nudimo Vam i INVISALIGN ortodontsku terapiju udlagama. Nevidljiva, ugodna i brza terapija prozirnim udlagama.

Samoligirajuće bravice

 

Prednost ove vrste bravica je u smanjenom trenju na početku terapije što stvara blaže sile. To čini sisteme ugodnijima za pacijenta, ispravljanje zubi je brže, terapija kraća, a higijena oko bravica lakša.

 

Retencija

 

Nakon nošenja fiksnog aparata pacijenti su obvezni nositi retencijske naprave. Svrha retencije je zadržati zube u dobivenom položaju dok ne završi rast, pregradnja u potpornim tkivima i sazrijevanje kosti. Ovo je najvažniji dio sveukupne terapije. Tkivu je potrebno određeno vrijeme da se prilagodi novonastaloj situaciji. Nakon toga zubi dobivaju potrebnu stabilnost. Određenom broju pacijenata potrebna je dugotrajna, tj. doživotna fiksna retencija.

Mobilna retencija essix retainerima

Fiksna retencija